Duurzaam wonen: dit doen wij
Het klimaat verandert en de overheid vraagt ons om ervoor te zorgen dat onze woningen in 2050 CO2-neutraal zijn. Dit betekent dat de woningen zo min mogelijk energie gebruiken voor verwarming, warm water en verlichting.
Dit doel willen wij ook graag bereiken. We hebben niet niet voor alles geld. Daarom moeten we keuze maken. Dit betekent dat we woningen en gebouwen niet in één keer aanpakken maar ze stap voor stap energieneutraal maken. Zo nemen we de juiste stappen op het juiste moment, zonder dat latere stappen onbetaalbaar of technisch moeilijk worden.
Onze aanpak: bij renovatie en onderhoud
De meest logische volgorde om woningen en gebouwen energieneutraal te maken is eerst isoleren, en daarna het verwarmingssysteem aanpassen. Als uw huis goed geïsoleerd is, heeft u namelijk minder energie nodig om uw huis te verwarmen. Wanneer we aan de slag gaan met isoleren, nemen wij wel al voorbereidingen voor de vervolgstap. In elke wijk of ieder woongebouw kan de aanpak verschillen.
- We isoleren vloeren, daken en gevels zo veel mogelijk naar label B.
- We maken de komende jaren ook woningen aardgasvrij door ze voor warm water en verwarming aan te sluiten op warmtenetten of door het plaatsen van warmtepompen en door voor koken over te stappen van gas naar elektra.
Wanneer doen we dat
- Dit doen we zoveel mogelijk als we ergens aan de slag gaan met (groot) onderhoud en renovatie.
- Als we woningen aardgasvrij maken, doen we dat in wijken die door de gemeente zijn aangewezen om van aardgas af te stappen.
!
Ledlampen
Ledlampen gebruiken minder stroom dan andere soorten lampen. Bij de vervanging van verlichting in de algemene ruimten plaatsen we zoveel mogelijk ledverlichting. Hierdoor kunnen ook de servicekosten die u betaalt voor verlichting in de algemene ruimten dalen.