Stroomstoring

U heeft plots geen stroom meer in uw hele woning of een gedeelte hiervan. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De oorzaak kunt u vaak zelf terugvinden.

Geen stroom in de hele woning: netstoring

Is er in de hele woning geen stroom, kijk dan bij de buren. Als zij ook geen stroom hebben, dan is er waarschijnlijk een storing op het elektriciteitsnet. Bel het Nationaal storingsnummer: 0800-9009. Dit is een gratis nummer dat 24 uur per dag bereikbaar is.

Geen stroom in een deel van de woning

Doet de elektriciteit het niet in een bepaald deel van de woning? Meestal komt dit door kortsluiting. Kortsluiting ontstaat wanneer een elektrisch apparaat niet goed werkt of wanneer er teveel apparaten op één groep zijn ingeschakeld.

Stoppenkast/meterkast

In de meterkast zitten boven de meter twee onderdelen: een aardlekschakelaar en twee of meer schakelaars met bijbehorende zekeringen (stoppen). Het schakeldeel wordt de groepenkast genoemd. Wanneer een stop of zekering springt in de stoppenkast kunt u dit meestal oplossen door een nieuwe stop te plaatsen of de (aardlek)schakelaar weer in te schakelen. Blijft het probleem van kracht, dan is de ‘groep’ overbelast. Met de stekkertest bepaalt u waar de kortsluiting zit. Als alle elektra in huis niet werkt, dan kan er een stroomstoring zijn.

Geen stroom in een deel van de woning: stekkertest

  • Stap 1: Haal in de kamer waar de elektra het niet meer doet alle stekkers uit het stopcontact en zet de lichtknopjes op 'uit'.
  • Stap 2: Schakel de (aardlek)schakelaar weer in of plaats een nieuwe zekering of stop.
  • Stap 3: Plaats één voor één de stekkers terug in de stopcontacten. Als de zekering/stop weer springt bij het insteken van een bepaalde stekker, weet u aan welk apparaat het ligt.
  • Stap 4: Geen resultaat uit de stekkertest? Neem contact op met ons .