Illegale onderhuur en woonfraude

Iedereen die een huis bij ons huurt, moet daar ook zelf in wonen. Als de woning voor iets anders wordt gebruikt dan als woonplek voor de huurder, is dat woonfraude. Eén soort van woonfraude is onderhuur. De echte huurder woont dan ergens anders en verhuurt zijn woning aan anderen. Dat mag niet. Vaak betalen onderhuurders meer huur en maakt de huurder winst.

De volgende situaties is noemen we woonfraude:

  • de hoofdhuurder woont niet zelf in uw woning;

  • de hoofdhuurder laat de woning voor langere tijd leeg staan;

  • de hoofdhuurder verhuurt de woning zonder onze toestemming aan anderen;

  • de hoofdhuurder gebruikt de woning voor illegale activiteiten zoals een wietplantage of prostitutie.

Als we onderhuur of illegaal gebruik ontdekken, dan kan de huurder zijn woning kwijt raken.

Woonfraude herkennen

U kunt woonfraude herkennen aan bijvoorbeeld overvolle brievenbussen, gordijnen die altijd dicht zijn, vervuiling of steeds wisselende nieuwe huurders die anoniem blijven. Klik op onderstaande tekening om nog meer tekens van woonfraude te zien.


Bron: Motus

Woonfraude melden

Denkt u dat een woning bij u in de buurt zonder toestemming wordt onderverhuurd of gebruikt voor illegale praktijken? Meld dit bij ons met onderstaand formulier. Uw gegevens blijven geheim.

Wat doen wij met uw melding?

Na uw melding gaan wij actief onderzoek doen in het woongebouw, straat en omgeving waar de melding over gaat. We bellen soms ook bij omwonenden aan. In het onderzoek komt er niemand te weten wie de melder is. Ook in de informatie die wij opschrijven staan geen namen of adressen. Dit betekent dat de melder altijd anoniem blijft. Onze medewerkers legitimeren zich.


Overlast melden

Veelgestelde vragen

Ik maakte een melding over woonfraude. Houden jullie mij op de hoogte van het onderzoek?

Nee, wij houden u niet op de hoogte van het onderzoek. Na de melding krijgt u een e-mail van ons dat wij de melding hebben ontvangen en er mee aan de slag gaan. Hierna hoort u er niets meer over. Dit is vanwege de privacy van de persoon over wie de melding gaat. En voor uw veiligheid. Blijft u overlast houden? Maak dan een nieuwe melding.

Mogen er mensen bij mij logeren? Of is dit ook woonfraude?